Παρακαλούνται οι γονείς να επικοινωνούν με το σχολείο στο email του: mail@dim-dafnon.ira.sch.gr

Το Χωριό μας

Το Χωριό μας

Dafnes-HrakleiouΟι Δαφνές είναι οικισμός του Δήμου Ηρακλείου του Νομού Ηρακλείου με 1.204 κατοίκους (απογραφή 2011). Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 18 χλμ. Παράγει σταφίδα, σταφύλια, το δαφνιανό κρασί (λιάτικο) και λάδι. Στο χωριό συναντάμε τους ιερούς ναούς της Αγίας Ζώνης (πολιούχος), ναός που πρόσφατα ανακαινίστηκε και αποκαταστάθηκε από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο με ίχνη τοιχογραφιών και το Μιχαήλ Αρχάγγελο.

Τα τελευταία χρόνια έχει κτισθεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Το όνομα του χωριού είναι φυτωνύμιο από τη δάφνη. Σύμφωνα με δοξασία, κοντά στο ναό της Αγίας Ζώνης είχε φυτρώσει μία δάφνη και από αυτήν
έλαβε την ονομασία. Αυτό όμως υπήρχε και πριν να χτιστεί ο ναός. Στον οικισμό βρίσκονται Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του οικισμού η μεγάλη πλατεία στην οποία κάθε χρόνο, συνήθως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, πραγματοποιείται η ονομαστή Γιορτή Κρασιού Δαφνών.

Ιστορικά Στοιχεία
Σύμφωνα με την παράδοση, ο οικισμός ιδρύθηκε από κατοίκους ενός άλλου χωριού, με το όνομα Σκιλλοχωριό βορειοανατολικά των Δαφνών, κοντά στην Σταυρακιανή Καμάρα. Εκεί σώζονται ερείπια εκκλησιών. Η ετυμολογία του ονόματος του χωριού είναι από το φυτό σκίλλη, δηλαδή τη σκιλλοκρομμύδα. Και τα δυο χωριά αναφέρονται σε έγγραφα του 13ου αιώνα. Από τις Δαφνές καταγόταν ο χατζή Γεώργιος Σημαντήρης, ο οποίος ήταν στρατιώτης στο σώμα του Καραϊσκάκη. Ο γιός του Δημήτριος άλλαξε το επώνυμο σε Ζουδιανός και έδρασε στην επανάσταση του 1866.

Τοπική Ιστορία

enosisΗ Κρητική Πολιτεία (1896 ? 1913) ήταν το επίσημο όνομα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Κρήτη ως αυτόνομο κράτος μετά την κρητική επανάσταση του 1896 και την απόσχισή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου και τέθηκε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίαςκαι της Ρωσίας. Προπαρασκευή της αυτονόμησης της Κρήτης υπήρξε η ιστορική Σύμβαση της Χαλέπας. Η Κρητική Πολιτεία αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913.

Οι αυθαιρεσίες του Αρμοστή Κρήτης Πρίγκιπα Γεώργιου προκάλεσαν την οργή των Κρητικών και το 1905 εξεγέρθηκαν εναντίον του πραγματοποιώντας τη περίφημη «Επανάσταση του Θέρισου». Αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί σε παραίτηση ο παλιός αρμοστής και να οριστεί νέος ο Αλέξανδρος Ζαϊμης. Στα γεγονότα εκείνης της εποχής αναδείχθηκε η μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία του Ελευθέριου Βενιζέλου που σφράγισε με τη παρουσία του την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1908 οι Κρητικοί κήρυξαν την Ένωση με την Ελλάδα, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τη δέχτηκε, γιατί φοβόταν πόλεμο με την Τουρκία. Η Ένωση με την Ελλάδα, που τόσο αίμα και τόσα δάκρυα κόστισε στην ηρωική Μεγαλόνησο, πραγματοποιήθηκε με την κήρυξη του Βαλκανικού πολέμου στις 12 Οκτωβρίου 1912. Ειδικότερα, και μετά από όλα τα ως άνω, στις 17/30 Μαΐου 1913 επικυρώθηκε η τελική ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα και υψώθηκε η Ελληνική σημαία στο νησί.

Απόφαση Δήμου Δαφνών για την Ένωση

enosis2

 

dafnes history2